Tošin bunar 106, Zemun

Održavanje farbanih vrata

Super vrata blog

Održavanje farbanih vrata ključno je za njihov izgled i trajnost. Bez obzira da li su spoljašnja ili unutrašnja vrata u pitanju, redovno održavanje pomaže da vaš dom ostane lep i funkcionalan. U ovom članku, istražujemo korake koje možete preduzeti kako biste očuvali lepotu i funkcionalnost vaših farbanih vrata.

Priprema za Održavanje

Pre nego što započnete bilo kakav rad na održavanju, važno je pravilno se pripremiti kako biste postigli najbolje rezultate.

Zaštita Radne Površine i Skidanje Okova

Kada se pripremate za čišćenje ili popravku farbanih vrata, osigurajte da zaštitite okolne površine. Postavite zaštitne folije ili tkanine kako biste sprečili oštećenja boje ili poda. Takođe, pre skidanja okova sa vrata, kao što su kvake, brave i šarke, obezbedite alate i opremu koja će vam biti potrebna za njihovu ponovnu instalaciju.

Čišćenje Vrata

Pravilno čišćenje farbanih vrata je osnovni korak ka njihovom očuvanju. Evo kako da to uradite ispravno:

Kada birate sredstva za čišćenje, obratite pažnju na to da budu blaga i neagresivna. Upotrebom previše jakih hemikalija možete oštetiti površinu i boju vrata. Koristite blagi deterdžent razblažen sa vodom i meku krpu ili sunđer za čišćenje.

Postupak Čišćenja Farbanih Vrata

 1. Pripremite mešavinu blagog deterdženta i vode.
 2. Natopite krpu ili sunđer u mešavinu i pažljivo prebrišite površinu vrata.
 3. Uklonite prljavštinu, otiske prstiju i sve nečistoće.
 4. Isperite površinu čistom vodom kako biste uklonili ostatke deterdženta.
 5. Obrišite vrata suvom krpom kako biste sprečili ostavljanje mrlja od vode.

Popravka i Održavanje Farbe: Vratite Sjaj Vašim Vratima

Ako su se na farbanoj površini vrata pojavile oguljene ili oštećene površine, vreme je za popravku i osvežavanje boje.

Ako primetite da je farba na vašim vratima počela da se ljušti ili da su se pojavile oguljene površine, ne brinite – ovo se može popraviti uz nekoliko jednostavnih koraka.

 1. Priprema Površine: Pre nego što započnete sa popunjavanjem oguljenih mesta, prvo treba da pripremite površinu. Očistite područje oko oštećenja tako što ćete pažljivo skinuti ostatke stare farbe, prljavštinu i prašinu. Koristite brusni papir sa srednjom zrnatosti kako biste zagladili ivice oštećenja i stvorili ravnu površinu za nanošenje kita.
 2. Nanošenje Kita: Nakon što ste pripremili površinu, nanesite drvo-kit ili punilac za ogrebotine na oštećena mesta. Koristite plastičnu špatulu kako biste ravnomerno rasporedili kit preko površine. Pripazite da kit bude dobro utisnut u oštećenje kako bi se postigla glatka površina.
 3. Suvlacenje i Brušenje: Nakon što se kit potpuno osuši, koristite brusni papir sa sitnom zrnatosti da suvlaknite površinu. Cilj je postići ravnu površinu bez izbočina. Pažljivo brusite sve dok površina ne postane glatka na dodir.
 4. Priprema za Farbanje: Nakon što ste popunili oguljena mesta i pripremili površinu, vrata su spremna za farbanje. Pre farbanja, dobro očistite površinu od prašine i osigurajte da je potpuno suva.
 5. Nanošenje Farbe: Upotrebite istu ili sličnu boju kao što je prethodno korišćena na vratima. Koristite četku ili valjak za nanošenje boje. Počnite sa spoljnih ivica oštećenja i postepeno se približavajte centru. Nanesite tanak sloj boje i ostavite da se osuši prema uputstvima na pakovanju.
 6. Dodatni Slojevi: Ako je potrebno, možda ćete želeti da nanesete više slojeva boje kako biste postigli potpuno pokrivanje i ravnomernu nijansu. Uvek ostavite dovoljno vremena između nanošenja slojeva kako bi prethodni sloj mogao da se osuši.

Popunjavanje oguljenih mesta i nanošenje nove boje vratiće vašim vratima svež izgled i produžiti njihovu trajnost. Ovaj proces može biti malo zahtevan, ali će se trud definitivno isplatiti kroz obnovljeni izgled vaših vrata.

Share the Post:

Related Posts