Tošin bunar 106, Zemun

Kako uklopiti sobna vrata u enterijer?

Super vrata blog

Sobna vrata su od neizostavne važnosti u unutrašnjem dizajnu. Osim što svojom lepotom doprinose enterijeru, ona moraju biti dobrog kvaliteta da bi stvarno mogla da ispunjava svoju namenu – sprečavanje prostiranja zvuka i mirisa iz kuhinje, na primer. Samim tim, potrebno je obratiti pažnju prilikom izbora sobnih vrata!

Sobna vrata su bitan estetski detalj, ali i funkcionalan element svake prostorije. Osim što obezbeđuju privatnost i sprečavaju širenje zvuka i mirisa, vrata takođe moraju biti kvalitetna i trajna. Kada se biraju sobna vrata, važno je obratiti pažnju na materijal izrade, funkciju, dizajn i ostale delove vrata kao što su dovratnik, krila, okovi i kvake.

Materijal izrade sobnih vrata

Sobna vrata mogu biti napravljena od drveta, PVC-a, aluminijuma ili kombinacijom ovih materijala. Najčešće se koristi drvo – lamelirani masiv hrasta, bukve, trešnje, lipe, smreke ili javora. Drvena vrata odišu elegancijom, luksuzom i toplinom. Pri kupovini vrata važno je izabrati kvalitetan materijal koji će izdržati mnogobrojna otvaranja, zatvaranja i održavati potrebnu izolaciju.

Dizajn sobnih vrata

Dizajn vrata može biti klasičan ili moderniji, a postoje i klizna i harmonika vrata koja štede prostor. Dovratnik je deo u koji se vrata ugraduju i koji čini osnovu konstrukcije. Krila su delovi koji se koriste pri zatvaranju, a okovi su šarke, brave i kvake. Oni su bitni za funkcionalnost vrata, ali mogu biti i dekorativni elementi.

Izbor sobnih vrata

Pri izboru sobnih vrata važno je obratiti pažnju na funkcionalnost, kvalitet, materijal izrade i dizajn. Klizna vrata mogu delovati estetski atraktivno i doprineti oplemenjivanju prostorije u kojoj se nalaze. PVC i drvo su najčešći materijali za izradu klasičnih ili modernih sobnih vrata. Na tržištu postoji veliki izbor različitih oblika, boja i materijala, stoga je bitno izabrati sobna vrata koja će dugi niz godina krasiti prostoriju.

Share the Post:

Related Posts